top of page
Auteur jagritta olthof

OVER MIJ

JAGRITTA OLTHOF (1959) is jurist en schrijver.

De functies die ze gedurende 25 jaar als jurist bekleedde deed ze met veel plezier en inzet. Toch kwam ze op een punt in de tijd aan waarop ze dacht: het moet anders. Ze besloot begin 2018 meer tijd voor zichzelf te nemen en vanuit haar gevoel te gaan schrijven. Eind november 2018 verscheen haar debuutroman In de schaduw van de driehoek.  'Zonder te weten wat het einde van het boek zou worden ben ik als een blinde passagier met het woord op reis gegaan en aan het eind ervan als dromer tevoorschijn gekomen. Onderweg heb ik allerlei geschenkjes mogen oprapen die langzaam de verhaallijn hebben gevormd.’

De roman is geschreven voor vrouwen én mannen die zich, op welke manier dan ook, buiten het van hen verwachte durven te begeven. Daarbij kijkt de schrijfster ook naar zichzelf. Niemand in haar omgeving zal er ooit aan hebben gedacht dat ze voor het schrijverschap zou kiezen. 

Na het eerste boek wilde ze meer. ‘Het schrijversvirus heeft me te pakken. Ik vergelijk het met skiën, of je doet het maar één keer of je bent er voor altijd aan verslaafd.’

Een jaar na het verschijnen van haar debuutroman verscheen haar thriller De rest van de waarheid. Het plot van de thriller heeft ze geschreven in een opslagbox. ‘Ik wilde ervaren hoe het zou zijn om je voor bepaalde tijd op te houden in een afgesloten ruimte, iets wat mijn hoofdpersonage overkomt. Het was zo nu en dan heel creepy. Maar wat is er mooier dan tijdens zo’n ervaring tegelijkertijd aan het plot van je thriller te kunnen werken? Een bijzondere plotwending heeft het zeker opgeleverd.’

De boekenwereld is een totaal andere wereld dan de wereld waarin ze zich tot 2018 had opgehouden. Een soms moeilijk te doorgronden wereld, maar ook een boeiende wereld waarin ze mensen ontmoette die haar inspireerden. Mensen die vol passie hun ding doen, met creatieve ideeën rondlopen en er ook echt iets meedoen, daar houd ik van. 

Het proces rondom haar boeken leverde nieuwe uitdagingen op.  

Tegenwoordig geeft ze, naast het schrijven, ook lezingen waarin ze geïnteresseerden meeneemt in Jagritta's boeken & de wereld eromheen.

MET HET WOORD OP REIS

 

DANK HET WOORD

 

Woord; gesproken, gezongen of geschreven. Ze geeft haar betekenis prijs. In alle talen. We moeten haar alleen leren en willen begrijpen. 

Het geschreven woord vergt een goede inbedding om de bijbehorende emotie te kunnen zien en voelen.

Woord, je hebt me wakker gehouden. Je hebt me doen zuchten, lachen, huilen, grijnzen, sidderen, fluisteren, dagdromen, fantaseren en mij vanbinnen stil gemaakt.

Woord, je kan keihard zijn en ontiegelijk zacht.

Woord, door jou kan ik mijn gedachten ordenen en je op een plaats neerzetten waar ik je wil hebben. 

Woord, ik heb je naar me zien staren op het scherm. Ik heb je even vaak weggegooid als ontvangen. Ik kan je door een ander begrepen laten worden of niet. Je tot een illusie omtoveren die even snel weer vervliegt.

Woord, ik ben met je op reis gegaan als een blinde passagier en aan het eind ervan als een dromer tevoorschijn gekomen.

Woord, ik dank je. Dat ik een fractie van je mag begrijpen en dat je me door je aaneenschakeling geleid hebt naar alle woorden in deze roman.

 

             Jagritta Olthof 

                                28 augustus 2018  

                  In de schaduw van de driehoek

bottom of page