top of page

RECENSIES

cover Thriller De rest van de waarheid
Fictie door Hanneke Tinor-Centi                                      24 februari 2020

 

DE REST VAN DE WAARHEID

 

Charlotte van Ruysdael is het hoofdpersonage in De rest van de waarheid. Charlotte heeft een moeilijke jeugd gehad waarbij ze door haar vader wordt geslagen telkens wanneer hij meent dat zijn dochter ‘onder de maat’ presteert. Haar moeder kijkt immer de andere kant op. Dit resulteert erin dat Charlotte eenzelfde gedrag gaat vertonen jegens de mensen om haar heen. Wanneer zij John ontmoet en de twee een relatie krijgen, verandert Charlotte haar gedrag op dat gebied drastisch.

 

Inmiddels is het huwelijk van Charlotte en John, na twintig jaar, beland in een situatie waarbij de echtelieden volstrekt langs elkaar heen leven. Wanneer Charlotte op een dag wakker wordt in haar vakantiehuis op Texel, heeft ze werkelijk geen idee waarom ze daar is of hoe ze op Texel is beland. 

​

Wanneer Charlotte ook nog ontdekt dat haar vriendin, van wie ze twee dagen eerder afscheid heeft genomen, vermoord is aangetroffen, begint haar geestelijke strijd. Wat is er  gebeurd en waarom kan ze zich de afgelopen dagen niet herinneren? Heeft zij haar beste vriendin vermoord? Maar hoe dan? En waarom? In plaats van direct naar de politie te gaan, besluit Charlotte ver weg te blijven van alle vragen die ze zelf niet eens kan beantwoorden. 

​

“De zenuwen gieren door mijn keel. De onwetendheid over mijn acties tijdens mijn ontbrekende dagen maakt me gek. Het ‘niet weten’ wakkert het onbestendige gevoel in mijn onderbuik alleen maar aan. Ik moet hier weg.”

​

Met De rest van de waarheid levert Olthof een spannende thriller af. Een thriller met een psychologische lading en tal van uitgekiende plotwendingen. 

​

Vooral de strijd van Charlotte om de gaten in haar geheugen te dichten en de bizarre gebeurtenissen die daar het gevolg van zijn, zijn door Olthof uitstekend in woorden gevat. Als lezer leef je met Charlotte mee en zou je niets liever dan haar helpen. Je voelt dat de vrouw de grip op het leven dreigt te verliezen en daar wil je haar voor behoeden. Wanneer je dat weet op te roepen bij je lezerspubliek, dan doe je het goed. 

​

“Ze gaat als een razende tegen me tekeer alsof ze een waas voor ogen heeft. De klappen en trappen probeer ik te ontwijken. Als ik struikel en op de grond lig, voel ik dat ze iets in mijn mond propt.”

​

Olthof hanteert een onderhoudende, boeiende schrijfstijl en de wijze waarop ze de spanning weet op te bouwen is goed. Een creatieve, spanning verhogende wending is de introductie van de Roemeense Elena. Elena werkt voor de Paarse Wolven en is geïnfiltreerd in Europol. Hier balanceert het verhaal weliswaar enigszins op het randje van de geloofwaardigheid, maar dat is de auteur graag vergeven.

​

Al met al is De rest van de waarheid een heerlijk, spannend boek dat ongetwijfeld een breed lezerspubliek zal kunnen bekoren.

​

Over de auteur

Jagritta Olthof (1959) is jurist en schrijver. De functies die ze gedurende 25 jaar als jurist bekleedde deed ze met veel plezier en inzet. Toch kwam ze op een punt in de tijd aan waarop ze dacht: het moet anders. Ze besloot begin 2018 meer tijd voor zichzelf te nemen en vanuit haar gevoel te gaan schrijven. Eind november 2018 verscheen haar debuutroman In de schaduw van de driehoek.

​

Uitvoering

Uitgeverij FUB Publishing & Writing

ISBN: 9789082931310

Paperback, 236 pagina’s

 

​Klik op het logo voor de recensie op de Hanneke Tinor-Centi webpagina

 

​

EB5BE4B0-CF95-4C0D-9E80-1A6D9055A7EC_4_5
Hebban 4 sterren                                        22 januari 2020
DE REST VAN DE WAARHEID

 

​Een rollercoaster avontuur van een vrouw die zichzelf moet vinden

​

Charlotte van Ruysdael is getrouwd, maar niet gelukkig. Zij en haar man leven langs elkaar heen en weten van elkaar niet wat ze precies doen. Op een dag wordt Charlotte wakker in haar vakantiehuisje op Texel en heeft geen idee hoe ze daar gekomen is. Als dan ook nog blijkt dat een vriendin van haar vermoord is op de avond dat zij hadden afgesproken staat haar wereld op zijn kop. Charlotte gaat niet naar de politie, maar vlucht voor alle vragen die de situatie oproept. Dit is het begin van een bizar en spannend verhaal met heel veel plotwendingen en bijzondere gebeurtenissen. 

Jagritta Olthof heeft een prettige schrijfstijl. Haar zinnen, geschreven vanuit de hoofdpersoon, lezen vlot, de hoofdstukken zijn lekker kort en het verhaal is vanaf pagina één spannend door het grote aantal vragen dat het oproept. Af en toe voelt het alsof er te veel gebeurt of zijn de situaties wel wat ongeloofwaardig, maar toch houdt het verhaal je aandacht vast en gaf het een voldaan gevoel toen het boek uit was. 

Charlotte is een wat impulsieve hoofdpersoon en haar beslissingen kunnen wel eens wat ergernis oproepen. Dit maakt haar echte ook geloofwaardig en je leeft zeker met haar mee. Doordat het boek vanuit de belevenissen van Charlotte is geschreven ben je van haar ideeën en acties afhankelijk bij het ontrafelen van het mysterie van de dood van haar vriendin. De andere personages in het boek krijgen hun karakter dus ook door de ogen van Charlotte. 

Of alle losse eindjes zijn opgeruimd? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Er gebeurde zoveel. In ieder geval was het boek voor mij een fijne leeservaring en ik heb direct haar debuut: In de schaduw van de driehoek opgepakt.

 

 Klik op het logo voor de betreffende recensie op de Hebban-pagina

 

​

7B0879F4-97ED-4FB6-BB22-0CBFB16B4358.gif
NBD Biblion                                                             maart 2020

 

DE REST VAN DE WAARHEID

 

Charlotte is een vrouw van middelbare leeftijd die getraumatiseerd is door haar moeilijke jeugd, waarin ze werd mishandeld door haar vader. Hierdoor herhaalt zij, als ze jong is, zijn gedrag naar mensen om zich heen. Ze verandert ten goede nadat ze haar man ontmoet en ze moeder wordt van hun zoon. Jaren later, als hun zoon het huis uit is, stelt hun huwelijk nog maar weinig voor en leiden ze hun levens langs elkaar heen. Op een ochtend wordt Charlotte wakker in hun vakantiehuis op Texel zonder een idee te hebben hoe ze daar is beland. Dan ontdekt ze dat haar vriendin Floor, van wie ze vlak daarvoor afscheid nam, vermoord is aangetroffen. Haar hoofd draait overuren, maar ze weet niet meer wat er gebeurd is en of zij een rol heeft gehad in deze moord. Ze besluit niet naar de politie te gaan en slaat op de vlucht. Er volgt een reeks spannende gebeurtenissen, waarin de keiharde Elena een belangrijke rol speelt. Charlotte verliest de controle over haar leven en niets blijkt onmogelijk te zijn. Spannende thriller waaruit blijkt hoe sterk jeugdtrauma's kunnen doorwerken.

 

Recensent: M.D. Broersma

​

cover Roman In de schaduw van de driehoek
Hebban 4 sterren                                          23 januari 2020

 

IN DE SCHADUW VAN DE DRIEHOEK​

 

Een roman over liefde, vriendschap en leren waar je vandaan komt​

​

De beeltenis op de cover doet een boek à la Dan Brown vermoeden. Een boek met een oud mysterie en veel actie, of een boek met magie. Toch geeft de ondertitel: een familiegeheim al aan dat het misschien ook wel iets heel anders is, zeker in combinatie met het genre: Roman. Toch zou de cover mij zeker niet overgehaald hebben om het boek te lezen en is het boek inderdaad veel meer een roman over zusterliefde, vriendschap, liefde en moederschap dan een spannend boek. Al zitten er wel spannende elementen in.  

We beginnen het verhaal met een korte proloog over Agatha Sandhurst- Fitz. Wie dit is kom je pas halverwege het boek te weten, maar deze zeven zinnen integreren wel direct. Vervolgens leren we de ik-persoon kennen waarvan we in het tweede hoofdstuk leren dat ze Roos heet. Dit hoofdstuk is in de derde persoon geschreven. Of de schrijfster dit met een speciale reden doet, anders dan om ons de naam van haar hoofdpersonage te geven, heb ik niet kunnen achterhalen. De rest van het boek is weer in de ik-vorm geschreven, op de hoofdstukken over de andere personages na. 
Hoewel deze wisseling in perspectief mij even verwarde heb ik er verder geen last van gehad en verder is de schrijfstijl heel prettig en gemakkelijk leesbaar.

Roos weet sinds haar vijftiende dat ze geadopteerd is en bezit een zilveren driehoek met raadselachtige letters die haar bij haar geboorte is meegegeven. Tien jaar geleden heeft haar man zelfmoord gepleegd en sindsdien leeft Roos een behoorlijk teruggetrokken leven. Haar beide zoons zijn het huis uit en ze is niet meer werkzaam in haar dierenartspraktijk. Op een dag komt ze een afbeelding tegen van een Engelse actrice die dezelfde driehoek lijkt te bezitten als zijzelf en Roos besluit uit te gaan zoeken wat deze driehoeken te betekenen hebben. 

Er gebeurt veel in het verhaal, er komen verschillende verhaallijnen samen, personages worden geïntroduceerd en er worden behoorlijk dramatische gebeurtenissen beschreven. Halverwege het boek zit een plottwist waardoor ik even niet verder wilde lezen. Gelukkig heb ik dat wel gedaan, want ik ben echt gevallen voor de manier waarop Jagritta Olthof vrouwen beschrijft. De vrouwen zijn krachtig en toch ook kwetsbaar, vol liefde en toch ook hard, ze zijn gebrekkig in hun karakter en dat maakt ze extra geloofwaardig en om van te houden. De liefde die ontstaat in dit boek is mooi beschreven, de kleine dingen die Jagritta beschrijft om de relatie tussen de vrouwen diepgang te geven, zoals naast de auto plassen terwijl de ander je kan horen en vreselijk lachen om de domme dingen die je doet, maakten van dit boek een verhaal om in één keer uit te lezen en ontzettend mee te leven met de personages. 

 

Klik op het logo voor de betreffende recensie op de Hebban-pagina

 

​

7B0879F4-97ED-4FB6-BB22-0CBFB16B4358.gif
NBD Biblion                                                             maart 2019

 

IN DE SCHADUW VAN DE DRIEHOEK​

 

​De 55-jarige Roos probeert haar leven na de zelfmoord van haar echtgenoot weer op de rit te krijgen. Ze krijgt hierbij hulp van haar twee zoons. Na een aantal bijzondere dromen besluit Roos op zoek te gaan naar het antwoord op een raadsel waar ze al een tijdje mee zit. Roos is namelijk geadopteerd en heeft op haar vijftiende verjaardag een bijzondere zilveren driehoek gekregen. Als blijkt dat er nog twee exemplaren zijn, bij twee verschillende vrouwen, neemt Roos' leven opeens een andere wending. Spannende debuutroman over familiegeheimen van juriste Jagritta Olthof (1959). De plot van het verhaal zit goed in elkaar en de personages worden mooi uitgediept, waardoor ze levendig overkomen. Doordat er verschillende wendingen in het verhaal zitten, vallen pas op het einde de puzzelstukjes op hun plaats.

 

Recensent: Susan Gosselink

​

bottom of page